Betrokken ondernemers / KMA

Facebooktwitterlinkedinmail
Opruimwerkzaamheden door KMA kadetten

Wat is hier nou aan de hand?!

Automatisch houd ik mijn pas in als ik op 7 februari 2020 aan kom lopen bij het Mondiaal Centrum aan de Roland Holststraat. Kan ik wel naar binnen?
In een serieus werktempo zijn jonge mannen in soldaten-pak bezig allerlei troep van kapotte baby badjes tot gehalveerde kasten en zelfs een stuk uit een muur van gemetselde bakstenen, naar buiten te gooien. Nou, dit was niet een verrassings-manoeuvre om de burgerij op haar qui-vive te houden nee, het is vandaag, 7 februari de jaarlijkse goede doelen dag die de st. “betrokken ondernemers” heeft uitgeroepen. De jonge mannen in soldaten-pak zijn dan ook in dit kader bezig grote opruiming te houden in het mondiaal centrum.

Hoe werkt het?
Allerlei maatschappelijke organisaties of projecten kunnen zich aanmelden bij bovengenoemde stichting met het verzoek een dag hulp te krijgen bij iets waarvan de uitvoering moeilijk tot onmogelijk is, of er gewoon steeds maar niet van komt. Deze inschrijving met motivatie komt bij de stichting die een bestand heeft van deelnemende bedrijven. Dan kiezen die een aanvraag die bij de aard van het bedrijf past, of juist iets heel anders van de hulpploeg vraagt.

Zo ook heeft de KMA zich opgeworpen als deelnemer, om ook eens te laten zien dat binnen die hoge muren ook medemenselijke harten kloppen. Het beeld wat de mensen hebben is vaak star en niet geïntegreerd in de samenleving. Zij kozen voor een match met het Mondiaal centrum.
De deelname hierin is voor elke cadet vrijwillig. Deze maatschappelijke actie wordt in elk leerjaar geponeerd. Zo zien de cadetten naast de bredase bevolking ook hun medestudenten uit andere leerjaren soms voor het eerst. De leerjaren opereren vrij afgescheiden van elkaar. Terwijl deze werkgroepen gevarieerd van leerjaar worden samengesteld. Kortom, het is even een moment van : ”wie ben jij en wil je weten wie ik ben?”
De cadetten worden die dag vrij-geroosterd van hun studie om van ongeveer 09.30 tot 15.00 uur te klussen.
Dit was dus wat er aan de hand was vandaag in het mondiaal centrum. Er is radicaal opgeruimd. In vier groepen 1 tuin 2 ontvangst en activiteitenruimten 3 de kelder, 4 zolder.

De vrouw waarmee ik gesproken heb maakte ook deel uit van de KMA-werkgroep. In totaal zijn er weinig vrouwen actief binnen de KMA. En binnen bepaalde disciplines helemaal niet. Je kiest op de KMA namelijk een studierichting zoals de Landmacht, De luchtmacht, de Marechaussee. In de laatste zitten het kleinst aantal vrouwen, nl. geen en bij de andere twee wint de luchtmacht. Op alle afdelingen moeten de mannen ( die toch dit bolwerk decennia lang als hun domein hebben ervaren) nu wennen aan de aanwezigheid van vrouwen. Ook al vormen zij vooralsnog een minderheid.
Bij voorbeeld qua sanitaire voorzieningen die echt specifiek voor mannen ontworpen waren. En zo zijn er wel meer dingen op te noemen die, ook al is er structureel maar een vrouw, aangepakt moeten worden. Maar er wordt aan de vrouwen die hiervoor kiezen wel dezelfde kwalificatie eis gesteld. En dat geldt op mentaal/geestelijk kunne, als op fysiek gebied. En, ook niet onbelangrijk; je moet heel veerkrachtig en ad rem zijn om tegen een stootje te kunnen want de mannenhumor onder elkaar is minstens zo scherp en af en toe cru als die van ons maar er zijn er meer van.

Met het gesprek dat wij hadden en vooral ook door samen de handen uit de mouwen te steken; de KMA-studenten met de bewoners en vrijwilligers van het mondiaal centrum , is de doelstelling die de KMA had, wel waargemaakt. Er is een prettig contact ontstaan tussen groepen die elkaar anders niet zo gauw zouden opzoeken. En hoe positief verrassend het is om achter de façade van een uniform te kijken

Zo kan de rommel die te lang is blijven liggen toch ook wat nieuws en onverwachts opleveren.

In de tijd dat deze opruimploeg druk aan het werk was, liep er al een inrichtingsploeg door het gebouw. U ziet, er wordt niet stilgezeten.

KMA GoedeDoelenDag

Stichting: Betrokken Ondernemers, hartelijk dank dat dit door jullie initiatief mogelijk werd gemaakt en niet in de laatste plaats gaat onze dank uit naar de “handjes”, de kadetten van de KMA die het helemaal hebben waargemaakt!

Print Friendly, PDF & Email