Internationale Vrouwendag 2020

Facebooktwitterlinkedinmail

We vieren vrouwendag waarbij het gaat om gelijkheid tussen mannen en vrouwen als basis voor een vreedzame en duurzame wereld.
De dag werd ingeleid door een persoonlijke bijdrage van Greetje Bos, wethouder Breda en een betrokken presentatie van Elisah Pauls van Zero Waste Nederland.
Daarna konden de bezoekers, overwegend vrouwen , meedoen aan verschillende workshops, de markt bezoeken , genieten van het actiekoor tegen de Wind mee en hapjes van Nisreen en sloten we de dag af met een multicultureel dansfeestje. Het was een gezellige drukte, sfeervol en kleurrijk.

Verslag van de Vrouwendag

Op zo’n dag als vandaag is het prettig om vast te stellen dat het merendeel van het publiek rouw is. Het is dus vrouwendag en het hele centrum gonst van activiteit.
Ellen de Schipper, bestuurslid , opent de dag die in het teken staat van “gelijkheid in vrijheid” het woord is daarna aan Greetje Bos wethoudster in Breda, voorheen officier van justitie, zij merkt op dat de verhouding man /vrouw in de gemeente politiek minder gunstig is dan bij justitie, Daar zou nog wat kunnen veranderen.

Greetje, als we zo amicaal mogen zijn, heeft een rotsvast geloof en vertrouwen in “girlpower” Vrouwen moeten geen nabootsing van mannen nastreven maar in haar eigen kracht staan. Dat kon het publiek beamen. Vanuit een vraag uit de zaal hoe het gesteld was in haar optie voor transgenders, brak zij een lans voor alle ‘afwijkenden’ van de gestelde norm”(?) Iedereen heeft het recht te zijn wie of wat hij/zij is en dat ook te laten zien. Je identiteit is heilig, Daar valt nog een hele weg te gaan.

Het woord was nu voor Elise Palls, zij heeft zich al geruime tijd gegooid op het item hoe produceer ik het minimum aan afval en leef en consumeer ik toch prettig voldoende. Zij is begonnen met b.v. te inventariseren welke onzinnige verpakkingen er gemaakt en gebruikt worden . In plastic verpakte bananen en dubbellaagse verpakkingen zoals bij bv de tempé /al die plasticsoep veroorzakende verpakkingen is zij in de winkel achter gaan laten. Dit als actie om het fenomeen verpakking, waarom? In de picture te zetten. Zij heeft een boekje uitgegeven waarin zij tips geeft over hoe je in het huishouden al kunt voorkomen dat je afval produceert. Zij is beter gaan eten sinds ze dit project is gestart want als je geen onnodig afval mee naar huis wilt nemen dan eet je vers en onverpakt. Ziedaar twee gunstige gevolgen van het bewuste leven. Ook op ander vlak zet zij deze leefstijl voort Bijvoorbeeld gaat zij geen vliegvakanties meer aan. Zij heeft een club van gelijk gezinde weten te vinden en te koppelen die u weer kunt vinden op het internet onder de naam Zero Waste.
En hoe serieus dit alles valt te nemen wordt wel duidelijk als ik u vertel dat zij genomineerd is voor de milieuprijs ‘duurzame dinsdag’. Houdt u binnenkort de huis aan huis bladen in de gaten, er staat namelijk een wandeltocht op stapel waarbij een gids u meeneemt langs winkels met de raamsticker; ‘neem gerust uw eigen verpakking mee!” En dat is dan om te beginnen allereerst een vaak bruikbare
boodschappentas, en kent u het netje om bv groenten in te doen? En bewaar de mooie papieren zakken die gaan ook langer mee dan één keer. Hiermee is de vroeger zo afgezonderde plek voor de vrouw, het huishouden en het aanrecht, gebleken een plek van wereldbelang te zijn.

En hier gaat het programma verder met de eerder ervaren en heerlijk bevonden dus voor herhaling vatbare LACH YOGA . waarna ik u meeneem naar de andere ruimtes waar b.v. gewerkt wordt aan een wandkleed door verschillende vrouwen en kinderen. Er worden hartvormen geknipt en die gaan met een lichte opvulling per naald en draad op het kleed bevestigd worden. Het wordt mooi en zal met zoveel samenwerking vandaag nog wel afkomen. In de tuinkamer heeft Amnesty een schrijftafel. Helaas nog steeds actueel. U weet het toch nog wel, zoveel door de overheden doodgezwegen politieke gevangenen. Veel mannen maar ook steeds meer vrouwen. Voorkomen moet worden dat zij inderdaad gedood worden zonder dat bekend was waar zij überhaupt waren, laat staan zich voor een rechtbank hebben kunnen verdedigen.
Natuurlijk waren er de diverse lekkere hapjes en een voetreflexzone massage waarvoor men kon inschrijven, Zelf heb ik het gehouden op een mooie henna versiering op de hand. Het koor “Tegen de wind mee” deed een optreden waarbij af en toe het publiek ook mee mocht zingen, zoals bv met John Lennon’s ‘Imagine’ en een Afrikaans liedje wat niemand kende maar waarbij het meezingen open stond voor een eigen klank- interpretatie. Al met al een geslaagde dag, er werd afgesloten met een swingsessie in de Aula.

door: Anneke

Print Friendly, PDF & Email