Historie van het pand

Facebooktwitterlinkedinmail

gebouwHet MCB is gevestigd in het voormalig klooster van de “Broeders van Huijbergen“ aan de Roland Holststraat 71, 4819 HP te Breda in de wijk Boeimeer. De broeders vormen een onderwijscongregatie die vanaf de oprichting in 1854 door de eerste bisschop van Breda, mgr. VanHooydonk, ontzettend veel betekend heeft voor het onderwijs in West-Brabant en dan met name voor de kansarme jeugd in oude volkswijken. Na 1920 werd er door de congregatie aanmissiewerk gedaan in Borneo en Brazilië. Ook stonden zij aan de wieg van allerlei sportclubs inBreda waarvan het nog altijd florerende JEKA de bekendste is.

De broeders kwamen op voor de zwakkeren in de samenleving en bestreden de armoede die zij als “giststof” in de maatschappij beschouwden. Een maatschappelijk kwaad, waartegen zij goed (katholiek) onderwijs als een van hun belangrijkste wapens in stelling brachten. Hun devies was om te bouwen aan een oprechte broederschap waar ieders werk erkend en gerespecteerd werd en dienstbaar de potenties van armen en zwakken te ontwikkelen, vooral in het begeleiden van jongeren.

In 1960 betrokken zij het nieuwe klooster aan de Roland Holststraat. Het bood plaats aan 20 broeders en omvatte een kapel, keuken, refter, ontspanningszaal, grote tuin en slaapvertrekken. In 2013 verlieten de broeders hun klooster en trokken zich terug in hun moederhuis in Huijbergen. Tot maart 2015 werd het klooster zolang bewoond door anti-kraak. Sindsdien heeft Mondiaal Centrum Breda het klooster tot zijn beschikking.

Print Friendly, PDF & Email