Verslag: Lezing Dr. Biekman

Facebooktwitterlinkedinmail
Dr. B. Biekman

Een lezing over Afrofobie en de vele betekeninssen van het begrip neger

Op maandag 17 februari , sprak in het MCB dr Barryl Biekman voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden over het thema racisme, een beladen onderwerp. Er waren 40 mensen op deze lezing afgekomen. Met name werden uitsluitingsmechanismen uitgewerkt, in het bijzonder afrofobie, waarvan de letterlijke betekenis is angst, haat afkeer en aanverwante onverdraagzaamheid tegenover zwarte Afrikanen en mensen van Afrikaanse afkomst wat ook zelfhaat bij mensen van Afrikaanse afkomst te weeg brengt.

Daarnaast ging ze in op de vele betekenissen van het begrip neger., dat vaak in negatieve zin gebruik wordt zoals ´Jongen je ziet er uit als een neger´ verwijzend naar een jongen die zich vuil heeft gemaakt.

Op het einde van haar inleiding vertelde Mevrouw Biekman nog een schrijnend verhaal. Toen zij haar zoon op de lagere school wilde bezoeken in een witte school in de klas ,werd ze door de leerlingen voor zwarte piet uitgemaakt en werd ze door haar eigen zoon de klas uitgeduwd omdat hij zich schaamde. Dit is geen op zich zelf staand feit. Vele mensen met een zwarte huidskleur hebben dit meegemaakt
Wie nog meer wil weten over dit thema kan het boek bestellen:
Barryl Biekman, Uitsluitingsmechanismen, Blaka en afrofobie, Het belang van politieke wil en rechtvaardig bestuur: LM Publishers Volendam 2018.

Jan Hopman

Print Friendly, PDF & Email